Gratis concert van Valentina Lisitsa in Opus4 - 20 januari 2017, 20.30u

De stunt van Valentina Lisitsa

Gratis concert in Opus4

 

In de aanloop naar haar nieuw concert in de Nouvelle Philarmonie van Parijs, had Valentina haar intenties om enkele gratis concerten te geven, duidelijk gemaakt via haar fb pagina.  Chris Van der Avert, zaakvoerder van het managementbureau The Key Factory had het geluk er als de bliksem bij te zijn met als resultaat dit uniek aanbod.

                            

Lisitsa werd in 1973 geboren in een gezin van niet-musici uit Kiev. Ze begon op de leeftijd van drie jaar met pianospelen en al een jaar later gaf ze haar eerste solorecital. Ondanks de zeer vroege ontwikkeling van haar muzikale talent droomde ze ervan om professioneel schaakster te worden. Ze studeerde aan de Lysenko-muziekacademie voor hoogbegaafde kinderen en later aan het conservatorium van Kiev, waar ze haar toekomstige echtgenoot Aleksej Koeznetsov ontmoette. Vanaf dat moment begon ze zich serieuzer op de muziek toe te leggen. In 1991 wonnen ze de eerste prijs in wat men wereldwijd als de belangrijkste wedstrijd voor dubbelspel beschouwt, de "Murray Dranoff Two Piano Competition".

In hetzelfde jaar verhuisden ze naar Amerika om hun carrière als concertpianist verder te ontwikkelen. Valentina Lisitsa heeft haar carrière met succes voortgeholpen via de sociale media. Door haar spel op te nemen en de filmpjes op YouTube te plaatsen, bereikte ze wereldwijd een miljoenenpubliek en dat resulteerde in een contract met platenmaatschappij Decca. Er verschenen twee solo-cd's, die gevolgd werden door een reeks recitals in prestigieuze zalen in de hele wereld, zoals de Royal Albert Hall in LondenCarnegie Hall in New York en de Wiener Musikverein.

Lisitsa heeft verschillende cd's voor Audiofon Records opgenomen (waarvan twee samen met Aleksej Koeznetsov), een gouden cd voor het label CiscoMusic (met cellist DeRosa), een duetrecital met violiste Ida Haendel voor het label VAI, een dvd met Chopins 24 etudes en de dvd's Schubert-Liszt Schwanengesang en Black and Pink.

Valentina Lisitsa speelt vaak op een Bösendorfer-vleugelpiano. Zij had al op jonge leeftijd een uitgebreid repertoire van klassieke stukken

bron: Wikipedia


Programma :

Haydn : Sonata 52, 
Beethoven : Appasionata, 
Ravel : Gaspard de la nuit, 
Mussorgsky : Pictures from an Exhibition

Opus 4, Desguinlei 90, Antwerpen - vrijdag 20 januari 2017, 20.30u